vrijdag 28 december 2012

levenswijsheid

Vervreemd

Hoe raken we vervreemd van ons zelf? Dat begint al in je jeugd, als kind kom je in situaties terecht die je overkomen, waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Je leert veel weg te stoppen en te onderdrukken want het is te pijnlijk of er is geen aandacht voor. Op een gegeven moment zijn we ons zelfs niet meer bewust van het feit dat we ervaringen en gevoelens snel wegstoppen.
We zetten een masker op, we verharden. We trekken ons terug, voelen ons afgescheiden en vereenzamen.
Gedachten zijn scheppend

Onverwerkte pijn leidt tot onbewuste gedachten als: ‘ik doe het toch nooit goed’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik word niet gezien’, ‘ik mag niet bestaan’, ‘ik ben geen liefde waard’.
Deze gedachten blijven we (onbewust) herhalen. Ik heb zelf ervaren dat gedachten scheppend zijn. Hierdoor scheppen we in het hier en nu steeds dezelfde situaties, vallen in dezelfde valkuilen en worden iedere keer weer pijnlijk hierin bevestigd.
Bijvoorbeeld wanneer we als volwassene in aanraking komen met een persoon of situatie die ons aan het verleden herinnert, zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Juist in de interactie tussen mensen worden oude thema’s volop geraakt en herhaald. Zonder te beseffen waarom, krijgen we plotseling gevoelens die we niet begrijpen – we voelen ons niet gewaardeerd, niet begrepen, verdrietig, onzeker, of schuldig.

Zeg JA!
Het gaat om het verwerken van de pijn die ten grondslag ligt aan deze gevoelens. We zijn een ster geworden in negeren (het nee eren), onderdrukken en wegstoppen. Maar dat wat je wegstopt (onbewuste krachtenvelden), daar krijg je op de langere termijn het meeste last van. Zo erg dat het je ziek kan maken.
Als volwassene hebben we een keuze. Je kunt ervoor kiezen om die onbewuste delen van jezelf aan het licht te brengen. Door JA te zeggen tegen jezelf, door je niet meer te verzetten en je over te geven, kunnen deze energieblokkades (onbewuste krachtenvelden) inzichten geven en uiteindelijk oplossen, omdat ze hun doel ter bewustwording hebben gediend.

website : www.devonk.nu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten