zaterdag 18 mei 2013

levenswijsheid


Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw
Eén positief puntje van dit verhaal.... Tai Chi helpt bij de genezing.
Zolang je het tenminste op een ontspannen manier zonder iets te willen bereiken doet.
Maar wel met de intentie om elke dag weer Tai Chi te doen.
Je vorm verbeterd dan vanzelf en de Tai Chi werkt meer en meer door op je mentale en fysieke gezondheid.
Bijnieruitputting, het stresssyndroom van de 21e eeuw
perfectionist=burnout=bijnieruitputting
Perfectionist
Er is niets mis met het perfect afronden van een bepaalde taak. Het bereiken van excellentie is een goed doel op zichzelf. Maar wat als het een obsessie dreigt te worden? Wat als perfect zijn, de gehele tijd, je leven aan het controleren is? Wat als goed niet meer voldoet en alles perfect dient te zijn? Wat als je een “control freak” bent geworden?
Het probleem met alles perfect willen doen is dat het een illusie is, iets wat te goed is om waar te zijn. Het de gehele tijd moeten presteren, ook wanneer het niet nodig is, veroorzaakt veel stress. Perfectionisme kan voor een bepaalde tijd werken, maar op een zeker moment ga je hier de prijs voor betalen: Stress en overspannenheid zijn het gevolg, misschien wel erger. Laten we nu kijken waarom mensen perfectionist zijn en wat er aan te doen is.
1. De oorzaak – Perfect willen zijn
Perfectionisten willen altijd controle hebben, bang als ze zijn dat niemand het beter kan dan zijzelf. Maar is dit echt waar? Of slechts een excuus? En als het een excuus is, waar dan voor?
Het is geen geheim dat de meeste perfectionisten eigenlijk erg onzeker zijn. Deze onzekerheid is vaak de oorzaak van hun perfectionisme. Niets is goed genoeg, en er is vaak een klein stemmetje in hun hoofd dat zegt dat anderen hum niet aardig vinden als ze minder dan perfect presteren. Eigenlijk zijn ze bang dat ze niet kunnen voldoen aan alle hoge eisen. Maar wiens hoge eisen zijn dit eigenlijk?
Als je een perfectionist bent nodig ik je uit om dit te onderzoeken. Waarom wil je perfect zijn? Denk je dat niemand het beter kan dan jij? Ben je op zoek naar erkenning, bang dat mensen je niet aardig zullen vinden als je werk minder dan perfect is? Wil je alles controleren en ben je bang de controle te verliezen? Wat zou er gebeuren als je de controle loslaat?
2. Het gevolg – Stress en een mogelijke burn-out
Zo lang de perfectionist de situatie onder controle heeft, of denk deze te hebben, is er nog weinig aan de hand. Maar op het moment dat dingen niet gaan zoals gepland (en dit zal gebeuren) moet de perfectionist de status-quo herstellen, vaak tot elke prijs.
In zijn pogingen om in zijn comfort zone te blijven moet de perfectionist controle houden over elke situatie en iedereen in zijn leven. Zodra de perfectionist een fout een fout begaat, en deze hersteld, zal hij proberen nog meer te controleren; vastbesloten als hij is niet nog een keer dezelfde fout te maken. Het is een neergaande spiraal met stress, en misschien wel een depressie, als gevolg.
Je kunt niet alles perfect doen in je leven; het is een illusie. Doe je dit wel loop je de kans op een burn-out. Wist je dat statistieken uitwijzen dat perfectionisten een grote kans hebben op een burn-out.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten