dinsdag 12 februari 2013

levenswijsheid

Aandacht is energie die ergens heenstroomt. Het kan geen kwaad om dit nog eens te benadrukken. Waar richt je je aandacht op, wat krijgt van jou de meeste aandacht? Kijk je wat er wel is, wat er mogelijk is, of hou je je vooral bezig met wat je niet meer wil en hou je dat op die manier – onbedoeld weliswaar – juist in stand? Het is in elke situatie zo belangrijk om dit te beseffen. Elke frustratie houdt precies in stand wat je niet wilt.
Natuurlijk, ik weet ook wel dat juist wat ons boos en wanhopig kan maken, de aandacht vraagt. Maar hoe meer we ons ergens in vastbijten of ergens tegen verzetten, hoe minder kans dat het zich oplost. We voeden het juist op die manier!
Hoe doorbreek je dat? Door de aandacht te richten op wat je wel wilt. Door daar je tijd en energie aan te besteden. Iedereen heeft een mind, die ‘m probeert terug te trekken naar ‘ja maar, we hebben dit of dat probleem…’ en ten diepste zit daar altijd angst achter. Laten we ons regeren door die angst? Het zet onze overtuigingen vast, we kunnen niet meer groot denken, we hebben dan geen ruimte om oplossingen en andere mogelijkheden te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten